Bokføring er prosessen med å systematisk registrere, klassifisere og oppsummere økonomiske transaksjoner i en bedrift eller organisasjon. Målet med bokføring er å gi en oversikt over virksomhetens økonomiske stilling, slik at man kan forstå inntekter, utgifter, eiendeler, gjeld og egenkapital.
Hovedprinsippene i bokføring inkluderer:
Debet og kredit: Hver transaksjon registreres både som debet (økning av en eiendel eller reduksjon av en forpliktelse) og kredit (redusering av en eiendel eller økning av en forpliktelse). Dette sikrer at balansen alltid er i likevekt.
Resultatregnskap og balanse: Bokføring gir grunnlaget for å utarbeide resultatregnskapet (som viser inntekter og kostnader) og balansen (som viser eiendeler, gjeld og egenkapital).
Lovpålagt: Bokføring er et lovpålagt krav for de fleste virksomheter og må gjøres i samsvar med regnskapsloven i Norge. Dette er nødvendig for å kunne levere korrekte skatterapporter og årsregnskap til myndighetene.
God bokføring gir bedre kontroll over økonomien, hjelper med budsjettering og er nødvendig for å overholde juridiske krav.
Eksempel bokføring
La oss gå gjennom et enkelt eksempel på bokføring:
Tenk deg at en liten bedrift kjøper kontorrekvisita for 1 000 kroner og betaler dette kontant. Denne transaksjonen må registreres i bokføringssystemet. Her er hvordan det ville se ut:
Kontoer:
Kontorrekvisita (utgift) – økning av kostnader.
Kasse (eiendel) – reduksjon av kontanter
Føring i dobbel bokføring (Debet/Kredit-system):
Konto | Debet | kredit |
Kontorrekvisita | 1000 | |
kasse | 1000 |
Forklaring:
Debet på kontorrekvisita (1 000 kr): Dette betyr at bedriften har brukt 1 000 kr på kontorrekvisita, noe som øker utgiftene.
Kredit på kasse (1 000 kr): Kontantbeholdningen minker med 1 000 kr, så dette registreres som en reduksjon (kredit).
Etter denne transaksjonen vil kontorrekvisita kontoen reflektere økte utgifter, og kontantbeholdningen i kassen vil være redusert med 1 000 kroner.
Denne typen føring gjøres for alle økonomiske transaksjoner i bedriften for å holde regnskapet i balanse.Nederst i skjemaet